Pohanka aneb vítězství nad žilkami

Pohanka aneb vítězství nad žilkami

Pár let jsem se trápila s praskajícími žilkami, které byly nejvíce viditelné na stehnech a v obličeji. Vzhledem k nízkému věku jsem se také strachovala, co přijde časem. Studovala jsem přípravky dostupné na trhu a objevila některé na vyrovnání barvy v obličeji a postupně i krémy, které obsahovaly látky, jež měly žilky „léčit“. Ačkoliv jsem těchto přípravků vyzkoušela několik, výsledky jsem za celou dobu používání nezaznamenala. Naopak, viditelných vlásečnic těsně pod kůží přibývalo. Postupným zkoumáním, čím může být tento estetický problém způsoben, jsem se dostala k článkům o rutinu a jeho vlivu na pevnost cévních stěn.

Srdce z pohankyJelikož nejsem velkým příznivcem potravinových doplňků, našla jsem pro sebe dobré a jednoduché řešení – pohanku. Ta podle tradiční čínské medicíny pročišťuje a posiluje střeva, podporuje slezinu a odhleňuje. A co je nejdůležitější – obsahuje spoustu rutinu. Lidé, trpící cévními chorobami (praskáním drobných cévek pod kůží, křečovými žilami atp.) by ji měli jíst alespoň dvakrát až třikrát týdně. 

Pohanková kašeV obchodech se zdravou výživou se prodává pohanka loupaná a neloupaná. Neloupaná se používá na obklady, loupaná je určena k jídlu a obchody ji nabízejí ve světlé a tmavé variantě. Světlá pohanka je pouze zbavená slupek, tmavá je navíc opražená.

Jídlo z pohankyPohanka se dá využít všude tam, kde obvykle používáme mouku nebo obiloviny. Nejrychlejším receptem je pohanková kaše, do které můžeme přidat oříšky, med či ovoce, případně ji upravit na slano. Pohankovou moukou můžeme nahradit část mouky při pečení buchet i chleba.

K dostání jsou také směsi pro přípravu pohankové sekané či karbanátků. Dejte však vždy pozor, abyste při přípravě pohanky vodu, ve které ji vaříte, neslévali - ztratili byste tím spoustu cenných látek. Raději vždy odměřte množství vody tak akorát, případně ji dolijte, bude-li třeba.

Pohankový čajAčkoli jsou semena nejčastější formou užití, množství rutinu v nich obsažené je paradoxně nejnižší z celé rostliny. Pokud hodnotíme podíl rutinu v jednotlivých částech pohanky, nejvýznamnější je čerstvá nať, na druhém místě čaj, dále slupky a nakonec semena. Pohankové čaje obsahující slupky a natě jsou k dostání například v kombinaci se šípkem, který dodá čaji svěží chuť a navíc pomáhá lepšímu vstřebání rutinu díky obsahu vitaminu C.

Pohanka je pravidelnou součástí mého jídelníčku už delší dobu. Nevím, zda je to jen důsledek změny jídelníčku, ale praskající žilky na obličeji a stehnech mě už netrápí. Některé sice nezmizely úplně, ale jejich výskyt se snížil. A hlavně se již nemusím obávat, co přijde za pár let - mám totiž „v rukávu“ účinného pomocníka.

autor: Lenka (redaktorka)